Ποιες είναι οι τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση;

 

Πώς μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι;

Αν ψάχνετε τρόπους για να βελτιώσετε την διάθεσή σας μέσω της διατροφής, μία καλή λύση είναι να επιλέξετε τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ μέσω του οποίου συντίθεται η σεροτονίνη, που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη επιδρά στην όρεξη, την ηρεμία, τον ύπνο, την διάθεσή μας γενικότερα, ενώ είναι επίσης σημαντική για την ρύθμιση του σωματικού μας βάρος.

Χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και θυμού. Όταν όμως υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, η σεροτονίνη βοηθά στην ρύθμιση και την βελτίωση της διάθεσης και την πρόληψη της κατάθλιψης.

Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική η δράση της, χρειάζεται πρώτον να υπάρχει μία συνεχής παραγωγή της σεροτονίνης και δεύτερον την συμβολή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνη C.

Τις βιταμίνες Β τις συναντάμε στα όσπρια, τα ψάρια, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και την C στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τις φράουλες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα ακτινίδια.

Ας δούμε όμως κάποιες τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα της «ορμόνης της χαράς»!

Τρυπτοφάνη περιέχουν :

  • το κοτόπουλο,
  • το αυγό,
  • το τυρί,
  • τα ψάρια,
  • τα φυστίκια,
  • το γάλα,
  • η γαλοπούλα,
  • το μούσλι,
  • τα μανιτάρια,
  • η βρώμη,
  • η κινόα,
  • το κρίθινο παξιμάδι,
  • τα λιπαρά ψάρια
  • … και φυσικά η σοκολάτα!

Συνδυάστε, λοιπόν, τις τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη με αυτές που περιέχουν τις βιταμίνες Β και  C και μην αφήνετε τίποτα και κανέναν να χαλάει την διάθεσή σας!