Tο αυξημένο σωματικό βάρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία μας και ευθύνεται για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ενδεικτικά, παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (>130 mm Hg η συστολική και >85 mm Hg η διαστολική) και οι υψηλές τιμές της ολικής(>200 mg/dL) και LDL χοληστερόλης (>130 mg/dL) και η περιφέρεια της μέσης (>90 εκατοστά για τις γυναίκες και >102 εκατοστά για τους άνδρες).
Πώς ακριβώς όμως η απώλεια βάρους θα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό;
Αρχικά, να διευκρινιστεί ότι δεν χρειάζεται να μειώσει κάποιος πολύ το βάρος του ώστε να δει τα οφέλη αυτής της μείωσης. Ακόμη και με μία μικρή μείωση στο συνολικό βάρος με έμφαση στο ποσοστό σωματικού λίπους, μπορεί κανείς να δει μεγάλη διαφορά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στις τιμές της ολικής και της LDL χοληστερόλης, στην αρτηριακή πίεση και στο αίσθημα κόπωσης.
Πολλές φορές ο πόνος στην μέση ή στα γόνατα διπλασιάζεται λόγω της ύπαρξης παραπανίσιων κιλών, λόγω της πίεσης που ασκείται. Με την μείωση έστω και 5% του αρχικού βάρους, η διαφορά είναι εμφανής και το άτομο αναφέρει ότι ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες πιο εύκολα, μπορεί να παίξει με τα παιδιά ή να περπατήσει για αρκετή ώρα χωρίς να αισθανθεί πόνο, ενόχληση ή το χαρακτηριστικό ‘’τσίμπημα’’ στην περιοχή της μέσης. Η εμφάνιση αυτών των νοσημάτων θα μπορούσε να αποτραπεί μέσω της απώλειας βάρους και της υιοθέτησης κάποιας φυσικής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα.
Όλα τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την αλλαγή στο βάρος του, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη του στόχου του, σε συνδυασμό με την αλλαγή στην ψυχολογία και την διάθεσή του