Χορτοφαγική διατροφή
Ως χορτοφάγος ορίζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και τα υποπροϊόντα τους, αλλά ενδέχεται να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
Επομένως, ανάλογα με το τι έχουν επιλέξει να καταναλώνουν οι χορτοφάγοι χωρίζονται στους γαλακτο-ωο-χορτοφάγους, των οποίων το διαιτολόγιο περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προιόντα και αυγά, τους γαλακτο-χορτοφάγους, οι οποίοι προτιμούν μόνο τα γαλακτοκομικά από τα ζωικά προιόντα και τους αυστηρά χορτοφάγους ή vegans οι οποίοι δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προιόν.
Η χορτοφαγική διατροφή, όπως και οποιαδήποτε άλλη διατροφή είναι αποτελεσματική όταν καλύπτονται οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, λίγο περισσότερη προσοχή στην περίπτωση της χορτοφαγίας, θα πρέπει να δοθεί στην επάρκεια του διαιτολογίου σε πρωτεΐνες, Β12, σίδηρο και βιταμίνη D.